31.01.2023

Aktuální cena zlata a její vývoj

Investujete do zlata nebo se k tomu teprve odhodláváte? Chcete znát aktuální cenu zlata a sledovat vývoj ceny? Pokračujte ve čtení a dozvíte se všechny důležité informace.  

Obsah článku

Jak se uvádí aktuální cena zlata
Stanovení aktuální ceny zlata
Aktuální cena zlata pro koncové zákazníky
Faktory, které ovlivňují aktuální cenu zlata
Aktuální cena zlata a světová ekonomická situace
Aktuální cena zlata a čeští investoři
Jak mít stále aktuální cenu zlatu po ruce?

Jak se uvádí aktuální cena zlata

Zlato se na burze obchoduje v amerických dolarech. Aktuální cena zlata se v drtivé většině případů uvádí v dolarech za unci. Pokud vás zajímá aktuální cena zlata v korunách, většina tuzemských prodejců ji převádí podle aktuální kurzu mezi americkým dolarem a českou korunou. 

TIP: Aktuální cenu zlata můžete sledovat v našem e-shopu u každého produktu. Vždy je k dispozici přepínání mezi eurem a korunou. Zároveň u produktu kromě aktuální ceny zlata najdete historický vývoj až do 6 měsíců zpětně. Mrkněte například na aktuální cenu zlatého slitku o hmotnosti 20 gramů

Aktuální cenu zlata stanovují finanční burzy. Mezi ty největší patří burza v Londýně, New Yorku nebo Tokiu. Aktuální ceny zlata na všech burzách bývají stejné a v průběhu obchodování na sebe navazují.

Stanovení aktuální ceny zlata

Aktuální burzovní cena zlata ovšem platí pouze pro velké obchodníky a týká se především tzv. papírového zlata (různé zlaté certifikáty nebo fondy ETF). 

Například aktuální světová cena zlata na trhu tzv. London fix je vyhlašována dvakrát denně nejvýznamnějšími obchodníky se zlatem. Touto referenční cenou zlata se řídí společnosti, které obchodují nejméně s 1 000 oz zlata. 

Aktuální cena zlata pro koncové zákazníky

Koneční zákazníci, kteří nakupují fyzické zlato ve formě zlatých slitků musejí k ceně zlata započítat i tzv. prémii. Je to přirážka, která kryje výrobní náklady zpracovatelů zlata, distribuční náklady a marži obchodníků. Většinou se pohybuje kolem dvou až sedmi procent.Toto navýšení zvané premium je různé podle velikosti a kvality slitků, které kupujete. 

Faktory, které ovlivňují aktuální cenu zlata

Mezi základní faktory ovlivňující aktuální cenu zlata bezesporu patří kurz amerického dolaru. Pokud je dolar znehodnocen, aktuální cena zlata se zvyšuje. Pokud je tomu naopak, aktuální cena zlata se snižuje. 

Aktuální cenu zlata ovlivňuje také inflace

Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím aktuální cenu zlata je úroveň inflace ve světě. Při rostoucí inflaci se zlato stává oblíbenou investicí, což vede k růstu jeho ceny. Při finančních, politických a jiných problémech je situace prakticky stejná. 

Aktuální cenu zlata vs nabídka a poptávka

K nezanedbatelným faktorům majícím vliv na aktuální cenu zlata bezesporu patří vztah nabídky a poptávky. Na straně poptávky jde především o šperkařství a investiční poptávku. Nabídku pak reprezentuje podíl zlata v rezervách centrálních bank, úroveň recyklace a výše roční světové produkce zlata. 

Souvislost se světovou ekonomickou situací

Aktuální cena zlata je spjata s ekonomickou situací světových států. Například v roce 2008, kdy vrcholila ekonomická krize, investoři skupovali obrovské množství zlata. Také centrální banky si dělaly zásoby zlata. Banky i investoři považují zlato za dobré zajištění v době krize a bezprostředně po ní. 

O co by se měli zajímat čeští investoři

České investory by měl v souvislosti s aktuální cenou zlata zajímat směnný kurz mezi českou korunou dolarem nebo eurem. Často se totiž stává, že když posílí koruna, tak aktuální cena zlata v dolarech roste, ale cena v korunách stagnuje nebo klesá. A když dojde na oslabení koruny, vývoj ceny zlata může být opačný. 

Jestliže je dolar stálý a koruna posiluje, je investice do zlata ideální příležitostí. Naopak pokud je dolarová cena stabilní, ale koruna slábne, může to být zajímavá příležitost k prodeji.

Jak mít stále cenu zlatu po ruce?

Není nic jednoduššího, než sledovat výrobky v našem e-shopu. U každého slitku nebo jiného produktu najdete aktuální cenu zlata i vývoj za posledních 6 měsíců. Jednoduše a přehledně. 

Prozkoumat nabídku investičních slitků s aktuální cenou zlata u každého produktu

Kde koupit investiční zlato? Kde koupit investiční zlato a co to vlastně je?
18.01.2023

Přemýšlíte, jak co nejlépe investovat, abyste ze svých peněz získali maximum? Poradíme vám, proč se rozhodnout pro zlato, kde koupit investiční zlato a co to vlastně je. 

Pokračovat ve čtení
Investice do zlata. Výhody a tipy. 7 důvodů, proč se vám vyplatí investice do zlata
31.01.2023

Zlato je jednou z nejcennějších komodit, které jsou na světě tisíce let. Uvažujete, že do zlata vložíte své peníze? Chcete na tom vydělat? Prozradíme vám 7 pádných argumentů, proč se vám vyplatí investice do zlata. 

Pokračovat ve čtení
Ukázat víc